toa-heftiba-FV3GConVSss-unsplash.jpg

Zeleno svjetlo” za konverziju kredita u švajcarcima u KM

SARAJEVO, Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u KM, koji je u parlamentarnu proceduru uputio hrvatski delegat Mario Karamatić.

Obrazlažući predloženi zakon kojim se predviđa da svi ugovori o kreditu u švajcarskim francima budu konvertovani u KM po kursu važećem na dan sklapanja ugovora, Karamatić je rekao da se banke nisu zaduživale u švajcarskim francima, niti su za te kredite imale pokriće u francima.

“Građani BiH nisu kredite dobili u francima, nego u KM i oni su prevareni i pokradeni. Ovo su fiktivni krediti”, istakao je Karamatić, tražeći da se krediti u švajcarskim francima konvertuju u valutu koja je zakonsko sredstvo plaćanja u BiH.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Ljilja Zovko izjavila je da je obaveza izabranih predstavnika u parlamentu BiH da štite interes građana, ocijenivši da je ovaj problem trebalo ranije rješavati.

Član Komisije i hrvatski delegat u Domu naroda Zdenka Džambas podsjetila je da je cijeli region odavno pristupio rješavanju problema u švajcarskim francima, dok je u BiH ovo prvi pokušaj.

Dragutin Rodić, član Komisije i Kluba srpskog naroda u Domu naroda, izjavio je da delegati treba da imaju socijalnu osjetljivost za građane, ali i da pri donošenju zakona vode računa o njihovoj provodivosti.

“Brine me primjenjivost ovog rješenja koje može proizvesti dalekosežne posljedice i smatram da je potrebno još konsultacija o njemu”, istakao je Rodić, koji je jedini bio uzdržan prilikom glasanja o Karamatićevom prijedlogu, dok su ostali prisutni članovi Komisije bili za.

Članovima Komisije obratio se predsjednik Udruženja građana “Švajcarac” Kemal Duraković, koji ih je zamolio da budu uz 9.802 građana BiH – 6.100 u Federaciji BiH i 3.702 u Republici Srpskoj, koji imaju kredit u švajcarskim francima i koji su u teškoj situaciji.

Komisija je danas primila k znanju informaciju Centralne izborne komisije /CIK/ BiH za povećanje sredstava za ovu instituciju u budžetu BiH za iduću godinu, uz zaključak da Savjet ministara razmotri taj zahtjev i izjasni se o njemu.

Član CIK-a Suad Arnautović informisao je članove Komisije za finansije i budžet da je povećanje sredstava potrebno u radi demokratizacije izbornog procesa.

On je naveo da bi dodatna sredstva iz budžeta BiH bila iskorištena za nabavku prozirnih biračkih kutija, obezbjeđivanje video nadzora na biračkim mjestima, kompjutersko uvezivanje biračkih mjesta sa glavnim centrom, te ugrađivanje rampi za lica sa invaliditetom.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda prihvatila je izvještaje o izvršenju budžeta BiH za prošlu godinu, te o njegovoj finansijskoj reviziji. Srna

Podijeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

AKTUELNOSTI

Impressum

ID Broj: 4209735440005
PDV Broj: 209735440005

INTESA SANPAOLO BANKA:
1543602000625615

UNICREDIT BANKA:
3386202200642836

RAIFFEISEN BANKA:
1610250033610062

Dokumenti

Kontakt